Word Power: Vocabulary Quiz…

Posted: June 20, 2008 in challenge, education, entertainment, Me
Tags: , , , ,

Here is a list of some fairly difficult vocabulary words- taken from my Dictionary.com word of the day emails.  How many of these words do you know?  Please be honest when you report your score(s) in the comments section.

1. Renascent.

a. To remember fondly    b. Showing renewed vigor    c.  Dogged pursuit of a goal   d.  Strength in the face of adversity

2.Indolent

a. A musical instrument  b.  Moving with rapidity    c. Avoiding labor      d.  Prone to fits of melancholy

3. Assuage

a.  To appease   b. To make moot/void   c.  Slow moving, lumbering   d.  To act on one’s own

4. Gewgaw

a.  A mythical creature   b.  A condition similar to insomnia   c.  A person who shows extreme emotions       d. A trinket

5. Susurration

a. To find or discover    b. A whisper, soft sound    c.  A secretive meeting    d.  An odd or strange sound

6. Verdure

a. Overgrown    b.  Descriptive of life in the country    c.  Greenness or freshness of vegetation   d.  To call out loudly

7. Dilatory

a. Tending to procrastinate       b.  Weak       c.  Effeminate      d.  A tendency to appease others

8.  Rodomontade

a.  A circular motion    b.  Bragging speech    c.  A force which propels an object   d.  a singular and rare occurence

9. Fustian

a. To make an ill-informed bargain   b.  To deal with evil people   c.  Pompous speech   d.  Easily frustrated

10. Abominate

a. To abhor, loathe     b.  To eradicate or destroy     c.  To dislike       d.   To wander aimlessly

Ready to find out your score?

Answer Key:  1 (B); 2 (C); 3 (A); 4 (D); 5 (B); 6 (C); 7 (A); 8 (B); 9 (C); 10 (A)

1. Renascent.

\rih-NAS-uhnt\, adjective:

Springing or rising again into being; showing renewed vigor.

2. Indolent

\IN-duh-luhnt\, adjective:

1. Avoiding labor and exertion; habitually idle; lazy; inactive.
2. Conducive to or encouraging laziness or inactivity.
3. Causing little or no pain.
4. Slow to heal, develop, or grow.

3.  Assuage

\uh-SWAYJ\, verb:

1. To make milder or less severe; to reduce the intensity of; to ease; to relieve.
2. To appease; to satisfy.
3. To soothe or calm; to pacify.

4. Gewgaw

\G(Y)OO-gaw\, noun:

A showy trifle; a trinket; a bauble.

5. Susurration

\soo-suh-RAY-shun\, noun:
A whispering sound; a soft murmur.

6. Verdure

\VUR-jur\, noun:

Green; greenness; freshness of vegetation; as, the verdure of the meadows in June.

7. Dilatory

\DIL-uh-tor-ee\, adjective:

1. Tending to put off what ought to be done at once; given to procrastination.
2. Marked by procrastination or delay; intended to cause delay; — said of actions or measures.

8.  Rodomontade

\rod-uh-muhn-TADE; roh-duh-; -TAHD\, noun:

Vain boasting; empty bluster; pretentious, bragging speech; rant.

9. Fustian

\FUHS-chuhn\, noun:

1.  A kind of coarse twilled cotton or cotton and linen stuff,
including corduroy, velveteen, etc.
2.  An  inflated  style  of  writing  or  speech;  pompous  or
pretentious language.

10. Abominate

\uh-BOM-uh-nayt\, transitive verb:

To hate in the highest degree; to detest intensely; to loathe; to abhor.

Advertisements
Comments
  1. Teresa says:

    I got eight right.

    Hadn’t heard of word # 8…and I mis-read “fustian” as “Faustian”…so I naturally got THAT one wrong. 🙂

  2. “I mis-read “fustian” as “Faustian”

    Yup, that is why I included the trick definitions. 😉

  3. theepiphany says:

    I got seven of them right. Not bad for not being familiar with most of them.

  4. Teresa says:

    TT,

    LOL! A trick just for English majors! 🙂

  5. Okay, you know I usually do really well in the Reader s Dig est word definitions. I am quite humbled to say I only got 4 right. Ouch!

  6. Thanks for the hoensty HisLife. This was a tough list.

  7. Randy says:

    I got 4 out of 10. My rule of thumb was to guess “D” when i didn’t know the answer. That achieved me 1 extra point. I should have known abominate, but didn’t think. (makes up for the 1 “D” I guess).

    Oh well, I guess I should pay more attention to my “word of the day” calendar.

  8. “I should have known abominate, but didn’t think.”

    Perhaps you overthought? The word was abominate, not Obominate. 😉

  9. Gewgaw????
    how can that possibly be a legitimate word?

  10. I love words like Gewgaw. The more a word sounds ridiculous the better. Also the more the word conveys the better. Like the word defenestrate- meaning to throw out of a window. That is my favorite word in the English language.

  11. Jack H says:

    Ten, of course. How could you doubt me?

    J

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s